Asatro

Hedendom och asatro

2018-07-24 19:19 #0 av: Själshjärta

Vad är skillnaden mellan hedendom och asatro? 

Tacksam för svar!

Anmäl
2018-07-24 19:26 #1 av: Gronstedt

"Hedendom" brukar beteckna allt som inte är kristendom, asatro betecknar ett specifikt trossystem.

EDIT: Enligt somma tänkare är hedendom allt som inte är kristendom eller judendom.

Anmäl
2018-07-24 19:50 #2 av: [Hukanson]

Hedendom är allmän folktro om allt möjligt men asatro är en tro på gudar - stora andliga gudar och mindre materiella gudar. Dessa beskyddar människorna på jorden. Asatron menar att asarna upprätthåller världsordningen.  

https://sv.wikipedia.org/wiki/Asar

Oneness can not be divided.

Anmäl
2018-07-24 22:05 #3 av: Själshjärta

Tack! 

Anmäl
2018-07-25 23:24 #4 av: NiklasTyreso

Innan Norden kristnades trodde folk på hedendom, i lite olika varianter beroende på plats i landet, socialt samhällsskikt etc.

Vid kristnandet förbjöds kungar och hövdingar att blota till hedniska gudar för landets eller bygdens tillväxt och framgång. Den religiösa kulten på orts- eller landsnivå ersattes av kyrkan. Kyrkan ersatte vana- och asabloten i hedendomen, men inte resten av hedendomen.

Vanliga människor hade hednisk folktro på vättar, troll, alferna och dvärgar och sådan hednisk folktro förbjöds inte vid kristnandet utan levde kvar. Vanliga människor kunde smörja en skålgrop för hälsa eller offra smörgåsar i ån så näcken inte skulle ta de badande barnen. Tomten skulle så klart ha grötoffer till jul, sådant hedniskt utövande var inte direkt förbjudet. Den hedniska folktron dog inte ut.

Under 14-1700-talen försökte kyrkan minska folktron också, särskilt magiskt bruk för att skada andra eller stjäla av andra (ex stöld m h a bjära) vilket utmynnade i häxförföljelser, men den hedniska folktron dog aldrig ut.

De hedniska sagorna dog inte ut eftersom de nedtecknades på Island. På altunastenen i Uppland finns Tor avbildad när han trampar genom bottnen på båten när han fiskar, och samma sak går att läsa i berättelsen om Tors fiskafänge nedtecknat på Island.

Den hedniska folktron dog inte ut, och delar av myterna och sagorna är bevarade.

Det som dog ut var riksbloten med kungen och blotande på lokal socken-nivå av hövdingar.
Ceremonierna för kungens eller stormännen som blotade till asar och vaner dog ut, asatrons sedvänjor, men de sedvänjorna var bara en liten del av hedendomen, som levde vidare i folktron.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.